Verantwoord ondernemen

Verantwoord Verkade

Koninklijke Verkade is al sinds 1886 een oer Hollands bedrijf, met oog voor kwaliteit, mens en maatschappij. Zo waren wij één van de eerste bedrijven waar vrouwen volwaardig konden werken.
Daarnaast kende Verkade, nog voordat het verplicht gesteld werd bij wet, als één van de eerste Nederlandse bedrijven een eigen ondernemingsraad.

Het duurzaam ondernemen is een speerpunt. Door beter voor het milieu, mensgericht en economisch verstandig te ondernemen willen wij een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van onze “duurzame” activiteiten:

Stikstof

De Verkade fabriek in Zaandam stoot sinds 2021 zo’n 95% minder stikstof uit.

Water en afval

In de afgelopen jaren heeft Verkade ook hard gewerkt aan het terugbrengen van ons waterverbruik en voedingsafval. Zo hebben wij ons waterverbruik per ton product sinds 2000 weten te verminderen met 41%. Sinds 2020 is er boven op deze besparing 20% minder water per ton gebruikt ten opzichte van 2009. Ook proberen we iedere dag te voorkomen dat er koekjes worden gemaakt die niet aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen. Helaas gebeurt dit toch af en toe, maar gelukkig steeds minder. Per ton volume is de hoeveelheid voedingsafval sinds 2000 teruggebracht met 22%. Hiervan gooien we niks weg want koeien en varkens zijn er blij mee als toevoeging aan hun voer. 2020 is ons voedingsafval per ton ten opzichte van 2009 met nog eens 25 % verminderd. En nog steeds blijft het afval verminderen een belangrijk onderwerp voor de Verkade Fabriek.

Palmolie

Verkade produceert vanaf juni 2010 met gecertificeerde palmolie. De eerste Nederlandse producent van een A-merk die overstapt op de meer duurzame productie van palmolie. Bij gecertificeerde palmolie geldt dat rekening is gehouden met de mensen en planeet. Daarover zijn afspraken gemaakt binnen de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie, de RSPO, die het Wereld Natuur Fonds mede heeft opgericht. De RSPO-standaard helpt Verkade te produceren met palmolie die vrij is van ontbossing en waarbij milieu en lokale gemeenschappen beschermd worden.

In 2018 is onze moederbedrijf Pladis een samenwerking gestart met de Earthworm Foundation, een non-profit organisatie die zich richt op een positieve impact tussen mens en natuur. Deze samenwerking focust zich op het traceren van de oorsprong van palmolie in de gehele keten, helemaal terug naar de palmoliemolens. De Earthworm Foundation voorziet Pladis en daarbij Verkade van informatie met betrekking tot mogelijke gevaren die kunnen optreden, zoals ontbossing. Op deze manier dragen wij als organisatie bij aan de doelstelling 100% ontbossingsvrije palmolie in 2030.

Recyclebare verpakkingen

Verkade draagt graag bij aan de planeet. Het is onze ambitie om toe te werken naar 100% recyclebare verpakkingsmaterialen en als het even kan natuurlijk ook minder verpakkingsmateriaal. Momenteel is ongeveer 90% van de door ons gebruikte verpakkingsmaterialen recyclebaar of recycleklaar. Verkade heeft op het gebied van verpakkingen een aantal doelstelling opgesteld. Zo willen wij de hoeveelheid verpakkingen en de bijbehorende middelen die we gebruiken verminderen, steunen we de circulaire economie door ervoor te zorgen dat al onze materialen kunnen worden gerecycled en gaan we op zoek naar hernieuwbare, composteerbare materialen om onze producten mee te verpakken. Een onderdeel hiervan is dat wij de CEFLEX (Circular Economy for Flexible Packaging) richtlijnen volgen. Ook kan jij als consument een steentje bijdragen door gebruik te maken van de weggooiwijzer.

Verantwoorde chocolade

Verkade chocolade koopt Fairtrade gecertificeerde cacao, wat gebruikt wordt voor onze chocoladerepen en laagjes chocolades op onze koekjes. Fairtrade streeft ernaar dat boeren en werknemers op plantages wereldwijd kunnen voorzien in hun eigen inkomen. Dat ze kunnen leven van hun werk. Dat ze voldoende geld hebben om hun kinderen naar school te sturen, eten op tafel te zetten en een dak boven hun hoofd te hebben. Dingen die voor ons normaal zijn. Fairtrade is het enige duurzaamheidskeurmerk dat werkt met een minimumprijs bij lage wereldmarktprijzen en een extra geldbedrag (Fairtrade premie) voor de boerenorganisaties. Wel zo eerlijk! Meer informatie vind je op fairtradenederland.nl.

Wist je dat Verkade in 2021:

  • 566MT cacaobonen gebruikt heeft in alle Fairtrade chocolade producten
  • Hiermee $ 135,963 premie heeft gegenereerd
  • Waarbij de grootste bijdrage komt van de chocoladereep Verkade Dark 111 gram

Respect voor mens en milieu

De Verkade fabriek in Zaandam produceert met respect voor mens en milieu en bekrachtigt dit met certificaten voor veilig en gezond werken (ISO45001) en milieu (ISO14001).

Logistiek

Bij Verkade zijn wij continu bezig onze logistiek te verbeteren. In samenwerking met onze logistieke dienstverleners zoeken wij naar de slimst mogelijke oplossingen om de CO2 uitstoot te verminderen. Deze aandacht heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat sinds 2009 er per jaar 14 vrachtwagens minder nodig zijn om onze producten te vervoeren.

Met de fiets naar het werk

Om een gezonde levensstijl te stimuleren, heeft Verkade een fietsenplan geïntroduceerd voor haar medewerkers, zodat zij fiscaal gunstig een fiets kunnen kopen om mee naar het werk te gaan.

Een gezond lichaam

Voor een goede balans tussen voldoende bewegen en eten, kunnen alle medewerkers tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van de fitness club die tegenover ons bedrijf gelegen is. Ook stimuleren wij onze medewerkers deel te nemen aan de Dam tot Dam loop middels sponsoring.

Een verantwoorde levensstijl

Als Verkade vinden wij het belangrijk dat wij ons steentje bijdragen aan producten passend in een verantwoorde levensstijl. Benieuwd hoe wij dat doen?

Allereerst doen wij ons best je een zo gevarieerd mogelijk assortiment aan te bieden, passend bij Verkade! Biscuits als Nizza, Knappertjes en Maria voor alledaagse momenten; Knapperige glutenvrije Oaties én onze NoboSpritsen of een heerlijk stukje chocolade om jezelf echt even te verwennen!
Bij deze momenten vinden wij het belangrijk dat je zo goed mogelijk geïnformeerd wordt. Dit doen we onder andere door een transparante ingrediëntendeclaratie en allergeenvermelding, maar ook door middel van portiecommunicatie. Door de voedingswaarden ook per portie te vermelden, bijvoorbeeld vier blokjes chocolade of een handje Mini Nizza Kokos (25 gram), helpen wij je bij het genieten van een verantwoorde portie.

Daarnaast is het overgrote deel van ons assortiment geschikt voor vegetariërs en gebruiken wij zoveel mogelijk natuurlijke kleur- en aromastoffen in onze producten.