Verantwoord ondernemen

Verantwoord Verkade

Koninklijke Verkade is al sinds 1886 een oer Hollands bedrijf, met oog voor kwaliteit, mens en maatschappij. Zo waren we één van de eerste bedrijven waar vrouwen volwaardig konden werken.
Daarnaast kende Verkade, nog voordat het verplicht gesteld werd bij wet, als één van de eerste Nederlandse bedrijven een eigen ondernemingsraad.

Het duurzaam ondernemen is een speerpunt. Door beter voor het milieu, mensgericht en economisch verstandig te ondernemen, zo willen we een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van onze “duurzame” activiteiten:

CO2

Om de CO2 uitstoot te verminderen, werken we al vele jaren aan de reductie van ons energieverbruik. Sinds 2000 is onze CO2 uitstoot per ton productie gedaald met 46%. Uiterlijk in 2020 willen we onze CO2 uitstoot per ton ten opzichte van 2009 met nog eens 20% hebben verminderd.

Water

In de afgelopen jaren hebben we ook hard gewerkt aan het terugbrengen van ons waterverbruik. Zo hebben we ons waterverbruik per ton product sinds 2000 weten te verminderen met 41%. In 2020 willen we boven op deze besparing 20% minder water per ton gebruiken ten opzichte van 2009.

Palmolie

Koninklijke Verkade produceert vanaf juni 2010 met duurzame palmolie. En is daarmee de eerste Nederlandse producent van een A-merk die overstapt op verantwoord geproduceerde palmolie.
Bij duurzame palmolie geldt dat de productie heeft plaatsgevonden onder omstandigheden waarbij rekening is gehouden met de natuur, het milieu en sociale omstandigheden. Daarover zijn afspraken gemaakt binnen de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie, De RSPO, die het Wereld Natuur Fonds mede heeft opgericht. Voor duurzame palmolie is bijvoorbeeld geen waardevol bos gekapt, zijn de landrechten van de lokale bewoners gerespecteerd en plantagemedewerkers krijgen een reëel loon.

Afval

Iedere dag proberen we te voorkomen dat er koekjes worden gemaakt die niet aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen. Toch gebeurt dit af en toe. Gelukkig steeds minder. Per ton volume is de hoeveelheid voedingsafval sinds 2000 teruggebracht met 22%. Hiervan gooien we niks weg want koeien en varkens zijn er blij mee als toevoeging aan hun voer. Uiterlijk 2020 willen we ons voedingsafval per ton ten opzichte van 2009 met nog eens 25 % hebben verminderd.

Recyclebare verpakkingen

Koninklijke Verkade loopt graag voorop. Het is onze ambitie om toe te werken naar 100% recyclebare verpakkingsmaterialen en als het even kan natuurlijk ook minder verpakkingsmateriaal. Momenteel is ruim 80% van de door ons gebruikte verpakkingsmaterialen recyclebaar. Koninklijke Verkade had in 2009 de primeur door het oranje mannetje Plastic Hero op de verpakking te zetten van de Verkade Fairtrade chocolade mini’s. Daarnaast wil Koninklijke Verkade een bijdrage leveren aan het mileu en heeft voor deze verpakkingen gebruik gemaakt van PET.

Gerecycled papier

Binnen Koninklijke Verkade wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van gerecycled papier. Van handdoekrollen en printpapier tot het personeelsblad dat naar 1500 (oud-) werknemers wordt verstuurd . Door het gebruik binnen Verkade van recyclend papier worden zo’n 3115 bomen gespaard per jaar.

Verantwoorde chocolade

Verkade chocolade koopt UTZ gecertificeerde cacao. UTZ Certified staat voor duurzame landbouw van cacao met een betere toekomst voor boeren, hun families en onze planeet. De manier waarop UTZ dat organiseert, past bij ons als Koninklijke Verkade omdat wij duurzame landbouw erg belangrijk vinden. Doordat boeren getraind worden op duurzame landbouwmethoden kan UTZ Certified op grote schaal een positieve bijdrage leveren: boeren krijgen betere oogsten, een beter inkomen en betere vooruitzichten. Ook draagt het programma bij aan een beter milieu en betere arbeidsomstandigheden, en worden de natuurlijke grondstoffen van de aarde zeker gesteld voor de toekomst.

Logistiek

Bij Koninklijke Verkade zijn we continu bezig onze logistiek te verbeteren. In samenwerking met onze logistieke dienstverleners zoeken we naar de slimst mogelijke oplossingen om de CO2 uitstoot te verminderen. Deze aandacht heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat sinds sinds 2009 er per jaar 14 vrachtwagens minder nodig zijn om onze producten te vervoeren.

Scharreleieren

Sinds januari 2008 gebruiken we alleen nog maar scharreleieren voor onze Verkade en Sultana producten. Zo helpen we een handje mee aan een beter “scharrel” leven voor de kippen.

Met de fiets naar het werk

Om een gezonde levensstijl te stimuleren, heeft Verkade een fietsenplan geïntroduceerd voor haar medewerkers, zodat zij fiscaal gunstig een fiets kunnen kopen om mee naar het werk te gaan.

Een gezond lichaam

Voor een goede balans tussen voldoende bewegen en eten, kunnen alle medewerkers tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van de fitness club die tegenover ons bedrijf gelegen is. Ook stimuleren wij onze medewerkers deel te nemen aan de Dam tot Dam loop middels sponsoring.

Nog meer verantwoorde producten

Al onze producten passen in een verantwoorde levensstijl. Iedere dag zijn wij bezig ons productportfolio nutritioneel te verbeteren en nieuwe verantwoorde producten te ontwikkelen.

Zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen

Koninklijke Verkade streeft ernaar alle producten in haar portfolio zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen te maken. Een groot gedeelte is dit al, zoals o.a. onze Verkade Digestive, Verkade San Fransisco en onze Sultana FruitBiscuit YoFruit.