Koninklijke Verkade

Geschiedenis

Verkade is opgericht op 2 mei 1886. Toen opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoom- , Brood en Beschuitfabriek “De Ruyter”. De naam “De Ruyter” was gekozen met een buiging naar het verleden; de eerste meelmolen van West Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes, later kwamen ook de waxinelichtjes hierbij. “De Ruyter” is nu nog steeds herkenbaar in het logo van het Verkade merk. In de loop der tijd is Verkade overgegaan op het maken van koekjes en chocolade.

De belangrijkste merken van Koninklijke Verkade zijn Verkade® en Sultana® en Godiva®. In 1950 ontving Verkade het predikaat ‘Koninklijk’. In 1990 werd Koninklijke Verkade onderdeel van United Biscuits, dat op zijn beurt werd overgenomen door Yildiz. Sinds 2016 maakt het bedrijf deel uit van pladis. pladis werd in dat jaar opgericht door de Yildiz Holding om United Biscuits, Ulker, Godiva Chocolatier en DeMet’s Candy Company samen te laten gaan als één wereldwijde onderneming.

Koninklijke Verkade NV wordt geleid door een twee hoofdige statutaire directie: Financieel directeur Florence van der Kooij en de fabrieksdirecteur Erik van Nunen. De Raad van Commissarissen bestaat uit Vincent Janssen (voorzitter), Marianne de Waard-Preller, Mark Oldham, Emin Birsel en Marnix Eikenboom. Koninklijke Verkade heeft momenteel ongeveer 300 medewerkers in de fabriek en in verschillende commerciële functies. Het kantoor en de fabriek zijn gevestigd aan de Westzijde in Zaandam.

Voor meer informatie kun je terecht op: www.koninklijkeverkade.nl

Heden – 2000

2016. Oprichting pladis

pladis werd opgericht toen Yildiz besloot United Biscuits (waar Koninklijke Verkade deel van uitmaakte), Ulker, Godiva Chocolatier en DeMet’s Candy Company te laten samengegaan als één wereldwijde onderneming. pladis is een wereldwijd koek- en chocoladebedrijf dat actief is in 130 landen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Amerika. Het bedrijf combineert drie eeuwen bakkerij- en zoetwarenexpertise door het samenbrengen van de iconische merken Godiva, McVitie’s en Ulker. pladis maakt producten in de zoete en hartige koekjes, wafels, cake, chocolade, kauwgom- en snoepcategorie.

2014. Onderdeel Yildiz Holding

Deze holding neemt in 2014 United Biscuits over. Het is een familiebedijf met een rijke historie in koekjes en chocolade. Dankzij de overname van United Biscuits wordt Yildiz de derde koekjesmaker ter wereld.

2011. Verkade 125 jaar.
In 2011 werd op grootse wijze het 125 jarig jubileum gevierd met o.a. grote landelijke consumentenacties, feest op het Beursplein in Amsterdam en festiviteiten voor relaties, buren, en (oud) personeel in Zaandam.

2008. Verantwoorde chocolade voor Verkade.
Verkade is het eerste A-merk in Nederland met Fairtrade chocolade repen en letters, in lijn met het beleid op het gebied van duurzaamheid. De consument waardeert Verkade vandaag de dag nog zeer: Verkade werd verkozen tot Merk van het Jaar in 2008, 2009 en 2011. Tegenwoordig voldoet alle Verkade chocolade aan de eisen van UTZ.

2006. Toetreding tot het consortium van de Blackstone Group & PAI.
Sinds december 2006 is United Biscuits Ltd. eigendom van een consortium van The Blackstone Group en PAI.

2006. De meisjes van Verkade zijn terug!

De Meisjes van Verkade is een begrip uit lang vervlogen tijden. Ooit kwamen de honderden jonge Amsterdamse meisjes elke ochtend per trein of bus naar Zaandam om te werken in de Verkade fabriek. Anno 2006 krijgt het begrip “de Meisjes van Verkade” een geheel nieuwe eigentijdse invulling. Tegenwoordig staan de Meisjes van Verkade voor zelfverzekerde vrouwen die genieten van het leven, de liefde én Verkade koekjes.

2000. United Biscuits wordt onderdeel van Finalrealm.
In mei 2000 is United Biscuits overgenomen door Finalrealm. Als onderdeel van de transactie heeft UB de Europese business van Nabisco overgenomen, waardoor enkele van de meest bekende biscuits merken in Europa bij elkaar gekomen zijn – McVities, Verkade, Sultana, Go-Ahead!, BN en Delacre.

1999 – 1900

1998. United Biscuits neemt Delacre over.
Door de overname van Delacre krijgt United Biscuits de beschikking over een erg sterk (Frans/Belgisch) merk. In Nederland betekent dit dat Nobo Sprits een merk van Verkade wordt. Daarnaast betekent de overname van Delacre dat Verkade een luxer assortiment erbij krijgt van het UB assortiment, waarvan verschillende producten nu ook in Nederland gevoerd worden (bv. Maison Delacre, Delacre Tea Time).

1991. Sluiting van de waxine fabriek.

Sluiting van de waxine fabriek Aangezien de productie van Waxine niet paste in de kernactiviteiten van United Biscuits werd in 1991 het Waxine concept verkocht aan Bolsius. De laatste Verkade waxine verkopen vonden in 1992 plaats.

1990. Verkade wordt onderdeel van United Biscuits.
In 1990 is Verkade onderdeel geworden van een internationaal concern met sterke posities in koek/biscuits en tussendoortjes in geheel Europa. De meest bekende merken in andere landen zijn McVities en Go Ahead (GB) en Delacre (FR, BE, DL).

1960. De introductie van Wasa Knäckebröd.
Toen Verkade in 1960 Wasa Knäckebröd introduceerde was het in ons land nog vrijwel onbekend. Nu eet elke Nederlander er gemiddeld vijfhonderd gram per jaar van. Verkade heeft via haar marketing en verkoop Wasa een sterke naam gegeven op de Nederlandse markt. In 1993 is Verkade gestopt met de verkoop van Verkade Wasa. Wasa is onder haar eigen naam verder gegaan met haar activiteiten op de Nederlandse markt.

1937. De bouw van de chocolade en suikerwerkfabriek.
In 1937 werd langs de Zaanoever een grote, nieuwe chocolade- en suikerwerkfabriek gebouwd. Vier verdiepingen hoog, uitgerust met de allermodernste machines. Er werd chocolade van topkwaliteit geproduceerd. De investering wierp zijn vruchten af; ondanks de crisis in de periode 1937 – 1940 verviervoudigde de omzet!

1929. Overname wafelfabriek.

Verkade nam in 1929 de wafelfabriek Verhagen- Van Oorschot over uit Den Bosch. De belangrijkste producten waren Parijse Wafels, Moccastangen, Pain d’Amandes. Frou Frou en Moccawafels. In 1994 is de productie van wafels verhuisd van de fabriek in Den Bosch naar de fabriek in Zaandam.

1919.  Verkade stopt met het bakken van brood.
Als gevolg van een nieuwe wet, in 1920 moest er gestopt worden met het bakken van brood gedurende de nacht. Verkade richtte zich sindsdien op de productie van beschuit, biscuits, waxine en chocolade.

1918 – 1914. Verkade en suikerwerk.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog begon Verkade met het maken van ‘suikerwerk’. Tegen het einde van de oorlog bestond er een nijpend tekort aan meel en gist. Alleen was er een voorraad suiker. De bakkerij stond noodgedwongen op een laag pitje. Daarom pakte Verkade in het laatste oorlogsjaar de fabricage van suikerwerken op. Dat werd de basis voor de latere Suikerwerk-, Toffee, en Chocoladefabriek.

1911. Het begin van de productie van biscuits.
In 1911 startte Verkade met het produceren van biscuits. Na vijf jaar bestond het assortiment uit negentien soorten biscuits, waaronder Marie, Demi Lune, Croquette, Petit-Beurre en Café Noir. De verkoop van biscuits nam de eerste jaren met sprongen toe, van nog geen gulden. 132.000 gulden in 1913 tot bijna anderhalf miljoen gulden in 1918. Deze vertienvoudiging had een onverwachte oorzaak; door de eerste Wereldoorlog was de invoer van biscuits uit Engeland, de bakermat van biscuits, weggevallen.

1903. Het begin van de Verkade albums.
De meest bekende en succesvolle consumentenactie van Verkade was het uitbrengen van de ‘Verkade Albums’. Vanaf 1903 voegde Verkade diverse plaatjes bij de verpakkingen. In totaal zijn er 35 verschillende albums uitgegeven; dertig in de periode van 1903-1940 en nog vijf na 1965. Nog steeds zijn de Verkade albums erg bekend en worden de plaatjes en albums door vele fervente verzamelaars gespaard.

1899 – 1886

1898.  Start productie waxinelichtjes.
Verkade begon met het produceren van waxine thee- en nachtlichtjes, gemaakt van paraffinewas, in een fabriekje in Amsterdam. In 1902 werd de Waxinefabriek in Zaandam geopend. Het patent werd gekocht van de Engelse Morris Fowler, de schoonzoon van E.G. Verkade. Waxine is nu van merknaam een soortnaam geworden en staat als zodanig in het woordenboek vermeld.

1886. Oprichting van Verkade op 2 mei 1886.
Ericus Gerhardus Verkade opende toen zijn Stoom-Brood- en Beschuitfabriek ‘De Ruyter’. De naam ‘De Ruyter’ was gekozen met een knipoog naar het verleden; de eerste meelmolen van West-Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes.