Chocolade-karameltaart

Ingrediënten

  • 3 Blikjes zoete gecondenseerde melk
  • 175 g Verkade extra pure chocolade ( = 2⅓ repen)
  • 805 g Boter, in blokjes
  • 2 el Olijfolie
  • 300 g Fijne kristalsuiker
  • 7 Eieren
  • 175 g Zelfrijzend bakmeel
  • 4½ el Cacaopoeder
  • Snufje zout
  • 150 g Poedersuiker
  • 360 g Verkade Digestive Bites Karamel (3 zakjes)

Benodigdheden

  • (Grote) Kookpan met deksel
  • 2 Ronde springvormen van 20 centimeter doorsnee
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Taartrooster
  • Huishoudfolie
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje

Bereidingswijze

  • Maak eerst de dulce de leche (karamelpasta). Verwijder de papieren wikkels van de blikjes zoete gecondenseerde melk. Zet de blikjes in een pan met ruim water. De blikjes moeten zo ver mogelijk onder water staan.
  • Breng het water in de pan aan de kook en laat de blikjes 3 uur koken. Laat het deksel op de pan liggen. Kijk af en toe of de blikjes nog wel genoeg onder water staan. Giet indien nodig wat extra kokend water in de pan. Let op: als de blikjes niet meer onder water staan is er een kans dat ze ontploffen. Laat de blikjes met dulce de leche na het koken helemaal afkoelen voordat je ermee aan de slag gaat.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee springvormen in en bekleed de bodem en rand met bakpapier.
  • Hak de Verkade extra pure chocolade grof en smelt deze samen met 305 g boter, de olijfolie en 300 g fijne kristalsuiker au bain-marie. Roer regelmatig door tot alle ingrediënten gesmolten zijn en je een homogeen en glanzend mengsel hebt. Laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen.
  • Klop er vervolgens met een elektrische mixer op hoge snelheid één voor één de eieren door. Blijf kloppen tot alle eieren volledig zijn opgenomen. Zeef het zelfrijzend bakmeel, het cacaopoeder en een snufje zout boven het mengsel en klop alles kort door elkaar tot een homogeen geheel.
  • Verdeel het beslag over de twee springvormen en bak de cakes in 35-40 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. De cakes zijn gaar als ze terugveren als je er zachtjes op duwt. Een satéprikker die je erin steekt zal er nog een beetje vochtig uitkomen. Laat de cakes 15 minuten afkoelen in de vorm. Maak daarna de springvormen los en laat de cakes volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Maak terwijl je de cakes in de oven hebt staan de karamel-botercrème. Klop de overige 500 g zachte boter romig. Voeg 150 g poedersuiker toe en klop tot een romig mengsel. Meng de inhoud van 1 blikje dulce de leche door de botercrème en klop tot het is opgenomen. Voeg vervolgens de inhoud van een tweede blikje toe en blijf kloppen tot je een egale en gladde botercrème hebt. Dek de kom af met huishoudfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.
  • Hak 240 g Verkade Digestive Bites Karamel (2 zakjes) grof. Zet apart.
  • Als beide cakes helemaal zijn afgekoeld snijd je de bolling aan de bovenkant van de cakes eraf, zodat ze plat worden. Snijd ze daarna horizontaal doormidden, zodat je vier platte ronde cakelagen hebt.
  • Bestrijk drie cakelagen met een laag dulce de leche. Bestrijk vervolgens met een laag karamel-botercrème en verdeel over iedere laag botercrème ⅓ van de grofgehakte Verkade Digestive Bites Karamel.
  • Stapel de 3 lagen op elkaar. Leg de vierde cakelaag erop en druk aan. Bestrijk ook deze vierde cakelaag met een laag dulce de leche. Bestrijk de bovenkant en zijkant van de taart met een laag karamel-botercrème. Doe de resterende botercrème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit toeven botercrème op de taart.
  • Decoreer de taart met 120 g Verkade Digestive Bites Karamel (1 zakje).
  • Snijd de taart in smalle punten (hij is erg machtig) en serveer.
  • Geniet ervan!
  • * Het recept en de foto zijn bedacht en gemaakt door Tessa van zoetenverleidelijk.blogspot.nl.